Ortodonti tedavinin safhaları nelerdir?

1) İlk Muayene

İlk randevuda yapılan kapsamlı bir ortodontik muayene ile , hastanın yüz profili ,diş dizilimi, konuşması, gülüşü farklı açılardan incelenerek ortodontik tedaviye gerek olup olmadığı şayet gerekli ise ne zaman yapılması gerektiği değerlendirilir.Tedavinin yaklaşık ne kadar süreceği ve tedavi maliyeti ile bir fikre varılır.

2)Hazırlık

İlk muayenede tedavi planlamasının hızlı ve eksiksiz biçimde yapılmasına yardımcı olacak panoramik ve sefalometrik röntgen filmleri çekilir.Bu röntgenler ağız içi ve ağız dışı olmak üzere çene ve dişlerde herhangi bir çürük, kist veya tümör gibi gözle görülemeyecek sorunları hekimin tedaviye başlamadan önce görmesini sağlar. Ortodontik tedaviye başlamadan önce ağız hijyeninin sağlanması için tespit edilen bütün çürük dişlerin tedavisi yapılmalı ve eğer diş eti problemi varsa sağlıklı hale getirilmelidir.

Ayrıca bu süreçte hekim planlama yapabilmek için tedaviye yol gösterici olacak yüz, ağız ve dişlerin fotoğraflarını çeker, üst çene ve alt çeneden ölçü için modellerin alarak tüm bu röntgen , fotograf ve ölçülerden gerekli ölçümleme ve analizleri yapar.

3)Teşhis ve Planlama

Ölçümleme ve analizler sonucunda hastaya göre alternatifli bir tedavi planı sunulur.

4)Ortodonti Tedavi Süreci (Aktif Tedavi)

Tedavi planı yapıldıktan sonra diş tellerinin takılması aşamasına geçilir.Diş yüzeyine önce braketler yapıştırılır. İki farklı braketleme yöntemi vardır:

Geleneksel yöntemle braketler dişlere tek tek özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Işınla sertleştirilir. Dişlerin tamamına braketler yapıştırıldıktan sonra ark teli denen tel braketlerin içinden geçirilir. Tedavinin şekline göre braketler lastikler yardımı ile sabitlenebilir.

İndirekt bonding yöntemi ise; hastanın koltukta oturma süresini kısaltan bir uygulamadır. Diş teli tedavisi öncesinde hastanın ağzından ölçü alınarak hastanın diş modeli çıkarılmış olur. Braketler bu modelin üzerine yapıştırılarak önceden hazırlanır. Belirli plaklar ile dişlerin üzerine transferi yapılır. Braketler yapıştırılıp, sertleşme süreleri dolduktan sonra üzerine lastikler yardımı ile teller takılır.

Teller takıldıktan sonra dişlerde bir basınç hissedebilirsiniz, bu ağrı hissi ve sıkılık dişleri hareket ettirmek için kullanılan kuvvettir. Yaklaşık 1 hafta- 10 gün sonrabu his sonra geçmektedir.
Tedavi başladıktan sonra 4 ya da 5 haftada bir kontrole gitmeniz gerekecektir. Tedavinin uzamaması ve kesintiye uğramaması açısından ortodontik kontroller kesinlikle aksatılmamalı ve hekimin tavsiyelerine mutlaka uyulmalıdır.

5)Pekiştirme Tedavisinden (Pasif Tedavi)

Ortodontik tedavi dişlerden tel ve braketler çıkarıldıktan sonra dişleriniz bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalışacaktır.Aktif tedavi bittikten ve teller çıkarıldıktan sonra dişlerin yeni konumunu korumak ve tekrar eski konumlarına dönmesini engellemek için ne başvurulur. Pekiştirme apareyleri burada devreye girerek dişeti, kemik ve kasların yeni konumlarına alışıp, kemiklerin sertleşmesi için geçen sürede dişlerin yerlerinde sabit durmalarını sağlar. Sabit ve çıkarılabilir çeşitleri mevcuttur.


Ortodontik Tedavi Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ortodontik tedavi esnasında sürecin uzamaması ve ağız sağlığının korunması için hastaların uyması gereken bir takım kurallar vardır.

Süreci uzatan temel etken braket kırılması ve kırılan braketin yapıştırılmamasıdır. Braket kırıklarının önüne geçmek için ısırma koparma hareketinden uzak durmak ; herşeyi küçük parçalar halinde kopararak ve keserek yemek gerekmektedir.

Braket kırılmasına sebebiyet verdiği için tedavi boyunca uzak durulması gereken yiyecekler listesi şu şekildedir:

Sert kabuklu gıdalar: ekmek, simit ya da tost
Çekirdekli gıdalar: erik, kiraz, zeytin vb.
Sert kuruyemişler: Fındık, fıstık leblebi ve badem vb.
Patlamış mısır, patates cipsi
Yapışkan gıdalar: Lokum, sakız, kuru incir, karamelli yapışkan ve sert çikolatalar, macun vb.
Sert meyveler: elma, ayva, havuç, salatalık gibi küçük meyveler de küçük lokmalar halinde dikkatli tüketilmelidir.

Asitli içecekler de uzun vadede diş yüzeyinde çürüğe yatkın alanlar oluşturduğu ve braketlerin yapışkanlarının çözünmesine sebep verdiği için tüketilmemelidir.

16 Ağustos 2018

Bu İçeriği Paylaş

  • ilk yorum yapan siz olun..

  • Yorum Yapın